Hamont-Achel, België - 4 juni 2020 – De Belgische start-up BioStrand  heeft 2 miljoen euro opgehaald bij K&E, het investeringsfonds van Koen Quaghebeur en Els Paesmans, de oprichters van het gewasbeschermingsbedrijf Globachem. Cegeka-topman Stijn Bijnens zal in de Raad van Bestuur van de start-up zetelen. Biostrand gebruikt de investering om zijn revolutionaire technologie voor genetische data-analyse te commercialiseren. De technologie zal innovaties in precisiegeneeskunde, biotechnologie en landbouw stimuleren.

BioStrand, opgericht in februari 2019, is het geesteskind van serie-ondernemer dr. Dirk Van Hyfte. Van Hyfte verkocht in 2011 het bedrijf i.Know en zijn technologie om grote hoeveelheden ongestructureerde data toegankelijk te maken aan de Amerikaanse dataplatform-bouwer InterSystems. De voorbije 7 jaar ontwikkelde hij samen met zijn echtgenote dr. Ingrid Brands technologie om genetische overeenkomsten en variaties te detecteren. Ook de zonen Arnout en Ewald Van  Hyfte  spelen een actieve rol in het bedrijf.

Blijf op de hoogte!

Tech Startup BioStrand haalt 2 miljoen kapitaal op

Dr. Ingrid Brands, mede-oprichtster van BioStrand: “We  voelen ons  trots dat we deze  financieringsronde van  2 miljoen euro  hebben afgerond. Tegelijkertijd blijven we bescheiden. Het stelt ons in staat  om ons ontwikkelingsteam verder uit te bouwen en deze zomer onze oplossingen op te schalen naar industriële  producten.  Zo voeren we momenteel een reeks  bètatests  uit samen met verschillende universiteiten en onderzoek afdelingen. Onze technologie kan voor een revolutie zorgen in het genetisch onderzoek van R&D-afdelingen bij farmaceutische, biotechnologische, diagnostische, agrochemische en voedingstechnologische bedrijven.”

De focus op de familiewaarden  en de agrochemische toepassingsmogelijkheden van BioStrand’s technologie trokken de aandacht van de oprichters van Globachem. Koen  Quaghebeur  en Els  Paesmans zullen naast de investering een actieve rol spelen om BioStrand te helpen zijn ambitieuze doelen te bereiken. Ze sturen onder andere mee de commerciële strategieën, vooral in de life sciences en de markt van gewasbescherming.

Koen Quagebeur, gedelegeerd bestuurder Globachem: “We waren al geruime tijd op zoek naar een baanbrekende technologie in het bio-wetenschappelijke domein. BioStrand is alles waar we naar op zoek waren: een boeiend technologieconcept, een bekwaam team met een sterke strategie en een werkconcept dat we momenteel testen in onze eigen R&D-afdeling.”

Els Paesmans, gedelegeerd bestuurder Globachem: “Als investeerders kijken we altijd hoe commercieel haalbaar een  opportuniteit  is. Daarnaast zijn  er ook meer idealistische redenen voor onze inzet: de samenleving zal veel baat halen uit het gebruik van baanbrekende oplossingen zoals die van BioStrand. De technologie maakt genetisch onderzoek  veel effectiever en minder complex.”

Blijf op de hoogte!

Stijn Bijnens, CEO van Cegeka, zetelt in Raad van Bestuur BioStrand

BioStrand  haalt niet alleen kapitaal op. Het verwelkomt ook Dirk Witters en Stijn  Bijnens als leden van de Raad van Bestuur. Stijn is CEO van de internationale IT-groep Cegeka en tot voor kort CEO van LRM, een investeringsmaatschappij die een cruciale rol speelt in het stimuleren van de economische groei in de provincie Limburg. Dirk bouwde een carrière uit in corporate en investment banking bij KBC Group. Zo was hij onder meer CEO van KBC’s activiteiten in Frankrijk en vanuit KBC Securities verantwoordelijk voor de groepswijde aanpak naar grote familiale ondernemingen. Onder het mentorschap van beide heren verwacht  BioStrand  uit te groeien tot een wereldspeler die voor een omwenteling zal zorgen op vlak van genetisch onderzoek.

Biostrand 

BioStrand  biedt een revolutionaire methodologie voor het identificeren van overeenkomsten en variaties in genetische data en het detecteren van structurele ankerpunten die innovaties in precisiegeneeskunde, medicijnontwikkeling en landbouw zullen stimuleren. De  BioStrand-methodologie biedt een ongekende accuraatheid bij het detecteren van overeenkomsten en variaties in DNA, RNA en eiwitten. Door de detectie van  HYFTSTM  wordt structurele 3D-informatie automatisch geïntegreerd in de analyses, wat een revolutie teweegbrengt in patroon- en profieldetectie die cruciaal zijn bij het ontrafelen van ziekten en biologische processen.

Voor meer info: www.biostrand.be

 Globachem  

Globachem  is  een  internationaal  familiebedrijf  actief in gewasbescherming. Ze  helpen  land- en tuinbouwers hun  productie  te  optimaliseren  door  een  breed  scala  aan  out-of-patent en  innovatieve  gewasbeschermingsmiddelen t e  ontwikkelen,  te  registreren en internationaal  op de  markt  te  brengen.   Globachem  draagt  op die  manier  als  veerkrachtig  en  dynamisch  familiebedrijf  bij  aan  de  productie  van  voldoende  en  veilig  voedsel  voor  de  groeiende  wereldbevolking en dit met een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk.

Voor meer info: www.globachem.com

 

Blijf op de hoogte!

Mede oprichter, Dr Ingrid Brands, CEO

Met een PhD in neurorevalidatie en een veelzijdige  carrière in de revalidatiegeneeskunde, extensieve expertise in wetenschappelijk onderzoek en succesvolle hoger management ervaring .

 

 

Mede oprichter, Dirk  Van Hyfte, CTO

Met een PhD in medische artificiële intelligentie en expertise in psychiatrie en wetenschappelijk onderzoek. Serie-ondernemer. Zijn grootste succes tot hiertoe is  i.Know, opgericht in 2000.  i.Know  werd overgenomen door  Intersystems  in 2010. Vervolgens werd Dirk uitgenodigd om  InterSystems  bij te staan als  bio-medisch  adviseur.